ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ (18/2) – Γεννιέται ο Νίκος Καζαντζάκης

Νίκος Καζαντζάκης ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς και διανοούμενους της Ελλάδας. Γεννημένος στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1883, ξεκίνησε τη συγγραφική του καριέρα στα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα και έγραψε πολλά βιβλία, ποιήματα και δοκίμια που είχαν μεγάλη επίδραση στη λογοτεχνία και τον πολιτισμό της χώρας.

Μερικά από τα σημαντικότερα έργα του Καζαντζάκη είναι τα εξής:

  • “Ασκητική” (1927): Ένα αυτοβιογραφικό έργο που περιγράφει την πνευματική αναζήτηση του συγγραφέα.
  • “Ζορμπάς” (1946): Ένα μυθιστόρημα που αφηγείται την ιστορία ενός Γάλλου συγγραφέα που έρχεται στην Κρήτη και γνωρίζει τον εκκεντρικό και ενθουσιώδη Ζορμπά.
  • “Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται” (1954): Ένα δοκίμιο που εξετάζει τις ιδέες του Καζαντζάκη για τη θρησκεία και την ανθρώπινη ύπαρξη.

Εκτός από τη συγγραφή, ο Καζαντζάκης ήταν επίσης ένας ακτιβιστής και πολιτικός.

Υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της ελευθερίας και της δημοκρατίας και αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των εργαζομένων και των φτωχών. Στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα, υποστήριξε την πλευρά των αριστερών δυνάμεων και εκτιμήθηκε από πολλούς για την πολιτική του δράση.

Ο Καζαντζάκης πέθανε το 1957 στη Γαλλία, όπου είχε πάει για ιατρική θεραπεία. Το έργο του όμως συνεχίζει να επηρεάζει και να εμπνέει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο μέχρι σήμερα. Ο Καζαντζάκης θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της Ελλάδας και ένας από τους πλέον σημαντικούς διανοούμενους του 20ού αιώνα, που συνέβαλε στη διαμόρφωση του πολιτισμού και της κουλτούρας της χώρας μας.