ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ (25/2) – Πεθαίνει ο Paco de Lucía

Ο Φρανθίσκο Σάντσεθ Γκόμεθ (21 Δεκεμβρίου 1947 – 25 Φεβρουαρίου 2014), γνωστός ως Πάκο ντε Λουθία, ήταν Ισπανός αριστοτέχνης του φλαμένκο, κιθαρίστας, συνθέτης και παραγωγός δίσκων. Ως ένας από τους πρωτοπόρους του νέου στιλ του φλαμένκο, ήταν ένας από τους πρώτους κιθαρίστες του φλαμένκο που παρέκλινε στην κλασική και την τζαζ μουσική. Οι Richard Chapman και Eric Clapton, συγγραφείς του βιβλίου “Guitar: Music, History, Players”, περιγράφουν τον ντε Λουθία ως ένα “τιτάνιο στον κόσμο της κιθάρας του φλαμένκο”, και ο Dennis Koster, συγγραφέας του βιβλίου “Guitar Atlas, Flamenco”, αναφέρεται στον ντε Λουθία ως “ένας από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες της ιστορίας”.

Ο De Lucía ξεχώριζε για τη γρήγορη και άνετη εκτέλεση των picados (δακτυλιστικά σημεία). Ως δάσκαλος της αντίθεσης, συχνά συνδύαζε τα picados με τα rasgueados (χτυπήματα στην κιθάρα του φλαμένκο) και πιο ευαίσθητες ερμηνείες, γνωστές για την προσθήκη αφηρημένων ακόρντων και κλιμάκων με επιρροές από την τζαζ στις συνθέσεις του. Αυτές οι καινοτομίες του είχαν οδηγήσει στο να παίξει ένα καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του παραδοσιακού φλαμένκο και στην εξέλιξη της νέας φλαμένκο και λατινοτζαζ συγχώνευσης από τη δεκαετία του 1970. Λάμβανε επίσης αναγνώριση για τις ηχογραφήσεις του με τον τραγουδιστή φλαμένκο Camarón de la Isla στη δεκαετία του 1970, ηχογραφώντας δέκα άλμπουμ που θεωρούνται από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς στην ιστορία του φλαμένκο.

Ορισμένες από τις πιο γνωστές ηχογραφήσεις του de Lucía περιλαμβάνουν τα “Río Ancho” (αργότερα συνδυάστηκε με το “Mediterranean Sundance” του Al Di Meola), “Entre dos aguas”, “La Barrosa”, “Ímpetu”, “Cepa Andaluza” και “Gloria al Niño Ricardo”. Οι συνεργασίες του με τους κιθαρίστες John McLaughlin, Al Di Meola και Larry Coryell στα τέλη της δεκαετίας του 1970 τον έκαναν πιο δημοφιλή εκτός της πατρίδας του. Ο de Lucía σχημάτισε το Paco de Lucía Sextet το 1981 με τους αδελφούς του, τον τραγουδιστή Pepe de Lucía και τον κιθαρίστα Ramón de Algeciras, και συνεργάστηκε με τον τζαζ πιανίστα Chick Corea στο άλμπουμ τους το 1990, Zyryab. Το 1992, εμφανίστηκε ζωντανά στην Expo ’92 στη Σεβίλλη και ένα χρόνο αργότερα στην Plaza Mayor στη Μαδρίτη. Συνεργάστηκε επίσης με τον κιθαρίστα Juan d’Anyelica στο άλμπουμ του Cositas Buenas. Μετά το 2004 μείωσε σημαντικά τις δημόσιες εμφανίσεις του, συνταξιοδοτήθηκε από τις πλήρεις περιοδείες και συνήθως έδινε μόνο μερικά συναυλίες τον χρόνο, συνήθως στην Ισπανία και τη Γερμανία και σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.