ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ (14/2) – Γεννιέται ο συνθέτης Λουκάς Θάνος

Φωτογραφία από Stefanos Samios

Ο Λουκάς Θάνος, συνθέτης, σκηνοθέτης, χορογράφος, φεύγοντας από την Ελλάδα 17 χρόνων με το πρώτο του έργο, το “Σάλπισμα” μελοποιώντας Κ. Καρυωτάκη, Κ. Βάρναλη, Α. Αλεξάνδρου με τη θρυλική φωνή του αείμνηστου Νίκου Ξυλούρη, συνέχισε τις καλλιτεχνικές του αναζητήσεις, όπου σπούδασε φιλοσοφία, χορό και σκηνοθεσία στη Ρώμη. Αργότερα εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη όπου συνέχισε τις σπουδές του στη μουσική και τη χορογραφία. Ο Τελικός του προορισμός ήταν ο Λος Άντζελες, όπου εκεί πλέον συνέθετε και χορογραφούσε παρουσιάζοντας τα έργα του σε μεγάλες θεατρικές σκηνές στον κόσμο, όπως το περίφημο έργο του ISADORA βασισμένο στη ζωή της Isadora Duncan στο παλάτι της Kshesinskaya στην Αγία Πετρούπολη. Στην Αμερική ασχολήθηκε επίμονα με τη μελέτη της αρχαίας τραγωδίας. Κατά το διάστημα παραμονής του στην Αμερική, η επαφή του με την Ελλάδα συνεχίζεται, χορογραφώντας την Όπερα «Ρέα» του Σαμάρα στην Εθνική Λυρική Σκηνή.
Τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί στη μελέτη του Αισχύλου, στη ρυθμική και σωματική αγωγή του τραγικού λόγου, στην έκφραση του χορού, στη ρίζα της συλλογικής εμπειρίας.
Έχει μεταφράσει και έχει διδάξει τα έργα του μεγάλου μας τραγικού ποιητή με το σύστημα του που εδώ και 20 χρόνια εξελίσσεται.

Πηγή biblionet.gr