Η Βασιλική Νίκα παρουσιάζει το δισκογραφικό της άλμπουμ με τίτλο «Πazaviminia»

Μετά από πολλά χρόνια απουσίας από τα μουσικά πράγματα (τόσα πολλά που το προηγούμενο άλμπουμ της κυκλοφόρησε και σε κασέτες) η Βασιλική Νίκα επέστρεψε με το άλμπουμ “Πazaviminia”.

Πρόκειται για 15+1 τραγούδια από όλον τον κόσμο στα οποία, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, κυριαρχεί το πολιτικό στοιχείο. Παραδοσιακά ή σύγχρονα, κάποια με δικούς της πρωτότυπους στίχους, ή μουσική. Τα τραγούδια τα ερμηνεύει η ίδια, με συνοδεία κιθάρας από τον εξαίρετο σολίστ Σπύρο Πανουργιά. Το άλμπουμ αυτό άρχισε να διαμορφώνεται κατά την περίοδο της πρώτης καραντίνας και ολοκληρώθηκε ως παραγωγή λίγο πριν μπει αυτή η χρονιά.

Τα τραγούδια αυτά υπήρξαν πηγή έμπνευσης για το σκηνοθέτη Αλέξανδρο Ν.Β. Μαζί ταξίδεψαν στον τόπο καταγωγής της Βασιλικής, και περπάτησαν στους δρόμους και τις πλατείες που τα τελευταία χρόνια παίζει η τραγουδοποιός. Έτσι δημιουργήθηκαν 15 βίντεο που όλα μαζί αποτελούν μία ιστορία. Μια ιστορία ενός ανθρώπου που δειλά – δειλά βγήκε από τη “σπηλιά” του (Πazaviminia) και ξαναβρήκε την τέχνη του παίζοντας στο δρόμο (Tarantella Greca). Στη συνέχεια έψαξε τις ρίζες του στα μέρη που γεννήθηκαν και έζησαν οι γονείς του (Τα λουλούδια χάθηκαν, Σγουρός Βασιλικός). Και τέλος συναντήθηκε με τα παιδιά της Ανοιχτής Ορχήστρας για να συνειδητοποιήσει ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει (La Lega) και να φτάσει να τραγουδήσει: Gracias a la Vida!

Οι φωτογραφίες είναι των Αλέξανδρου Ν.Β. και Ian Troullinos. Το εξώφυλλο έχει επιμεληθεί ο A. Koufi.

Λίγα λόγια για την Βασιλική Νίκα

Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά της μουσικής στο Εθνικό και στο Πινδάρειο Ωδείο με καθηγητές τον Βαλεντίνο Πατρικίδη, το Νίκο Φυλακτό και τον Μάικ Ροζάκη. Επίσης έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη σύγχρονη μουσική σύνθεση στο Kingston University στο Λονδίνο με καθηγητή τον Michael Searby.

Έχει συνθέσει μουσική για παραστάσεις που ανέβηκαν στην Αθήνα, στα Γιάννενα και στη Νέα Υόρκη. Συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου συνθέτοντας μουσική για εκπαιδευτικά προγράμματα.

Εργάστηκε ως καθηγήτρια μουσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και με απόσπαση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου σύστησε το μουσικό συγκρότημα Βάρβιτος. Με το συγκρότημα “Βάρβιτος” έδωσε συναυλίες στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Σερβία.

Ως μουσικός (κιθάρα) συνεργάστηκε με την Πόπη Αστεριάδη, το Γιώργο Μουφλουζέλη και τη Μιράντα Κουνελάκη.

Τα τελευταία δύο χρόνια, κάνει αυτό που σε όλη της τη ζωή ζήλευε όταν το έβλεπε. Παίζει μουσική στο δρόμο, τόσο στην Αθήνα που ζει, όσο και οπουδήποτε αλλού βρεθεί ταξιδεύοντας. Οπότε αν ξέρετε κανένα δρόμο που θέλει μουσική να της τον συστήσετε!